Миналата година девическа хорова формация „Евмолпея” осъществи първата крачка към интеркултурното сътрудничество между Матера и Пловдив – двете столици на културата през 2019 година.  Творческите контакти между хор „Кантори Матерани” и хор „Евмолпея” доведоха до осъществяването на тазгодишните българо-италиански дни под надслов „Между хоровете и културите”, които ще се проведат от 09.06. до 12.06.2017 г. Международният културен проект се провежда под патронажа на Председателя на Общинския съвет на гр. Пловдив – г-жа Савина Петкова и Председателя на Комисията по европейските въпроси – г-н Кристиян Вигенин, със съдействието на Група за приятелство „България – Италия” в 44-тото народно събрание на Република България и на Италианския културен институт в София.

 

Програмата за тези няколко дни е интензивна. Още в първия ден на визитата си италианските гости ще бъдат официално приети в Българския парламент и ще имат среща с Председателя на Комисията по европейските въпроси и евро-фондовете.  Предвидено е да се срещнат и с Групата за приятелство „България – Италия” и да обсъдят бъдещи взаимодействия на различни нива.

Съботата ще бъде изпъстрена със събития, но акцентът е върху Тържествената вечер, посветена на двата града – Пловдив и Матера, обявени за паралелни столици на културата през 2019 г. Вечерта е под надслов „Италианското присъствие в Пловдив” и ще започне в 17.30 в Историческия музей на нашия град. Ще бъдат открити документални изложби на двата града, а хор „Кантори Матерани” с диригент д-р Алесандра Барбаро и хор „Евмолпея” с диригент д-р Рада Славинска ще изнесат съвместен концерт.

В неделя двата хора ще си партнират с Катедралния хор на храм „Свети Лудвик” в съвместна празнична литургия в чест на „Света Троица”, а после ще участват в ритуално кръщене. Вечерта хор „Кантори Матерани” ще изнесе самостоятелен концерт в Етнографския музей в рамките на 53-тия Международен фестивал на камерната музика.

За понеделник е предвидена среща на италианските гости с изучаващи италиански език в италианската читалня „Асен Марчевски” в Народно читалище „Алеко Константинов 1954”.

Чакат ни интересни дни, посветени на българо-италианските културни отношения.  При посещението на евмолпеите в Матера миналата година Маестра Алесандра Барбаро каза: „… Ние очаквахме от вас да прокарате пътека, а вие направихте магистрала… Толкова сте прекрасни и толкова са ангелски вашите гласове, че превърнахте 23-я полифоничен интернационален фестивал „Eustachio Barbaro” в истински празник на красотата във всяко нейно измерение – като гласове, като съзвучие, като визия, като сценично поведение… Благодаря ви…”

Сега самата тя е довела своите хористи да донесат и на хор „Евмолпея” и на град Пловдив красота, съзвучие, светлина.