хор Евмолпея

За майските празници момичетата от Девическа хорова формация „Евмолпея” донесоха на Пловдив престижната втора награда от един от най-големите международни фестивали с конкурсен характер за детско-юношеско творчество. Фестивалът, под егидата на ЮНЕСКО, на границата между Европа и Азия се състоя в далечния руски град Екатеринбург от 24 до 30 април тази година и е най-престижният форум от подобен характер в Азия.

Независимо, че се проведе за 16-ти път от 35 години насам и в него през годините са участвали състави от 51 страни от цял свят, български колектив се включва за първи път. Честта да запознае публиката на столицата на Свредловска област с хоровото изкуство на България се падна на хор „Евмолпея”. Съставите бяха селектирани дълго и „разглеждани под лупа”, защото традицията този фестивал да е истински всенароден празник и в него да са включени възможно най-добрите колективи, е запазена и до днес.
Във фестивала участваха 37 състава от 16 страни, между които Индия, Китай, Узбекистан, Беларус, Таджикистан, Русия, Австрия, Румъния и др. 15-членното жури бе обхванало някои от най-големите имена в съвременното световно музикално изкуство като Ким Брейтбург, Илзе Лиепа, Хосе Хуан Медина, Генадий Минх, Флавио Сала, Елена Сапогова и др., под председателството на Президента на световната федерация на клубовете на ЮНЕСКО г-н Дхирендра Бхатнагар. Журито бе безкомпромисно, но и призна, че тазгодишното издание е най-силното в историята на фестивала. Представянето на нашите момичета е изключително постижение. По време на гала-концерта на лауреатите публиката ги обсипа с възгласи „Браво!” и „Молодци!” и си извоюва бис.
Евмолпеите отново проведоха своя културно-дипломатическа мисия. Те бяха приети от Евгени Ройзман – кмет на града и бъдещ губернатор на Свредловска област, изнесоха концерт в кметството, оставиха прекрасно впечатление с гласовете и красотата си и бяха широко коментирани в руската преса.
Най-щастлива от спечелената награда е диригентката на „Евмолпея” – д-р Рада Славинска. Писател, композитор, преподавател, диригент, ден след като беше приета и за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата, тя полетя заедно със своите момичета към безкрайната руска шир, заяви се безапелационно и грабна среброто. Да е честито на пловдивчани това ново постижение.

Източник: в-к Марица