Хор “Евмолпея” е основан в края на юли 2006 г. от диригента Рада Славинска и артмениджъра Ганка Янкова. Кръстник на състава е Кметът на град Пловдив. От 1 декември 2006г. колективът е с официален статут на общински хор. Той е носител на званието “Посланик на добра воля”.

“Евмолпея” е девическа певческа формация. Хористките са предимно в гимназиална възраст. Концертният състав наброява 36 певици. Репертоарът на хора включва предимно четиригласни акапелни творби, представящи различни епохи и стилови направления – от Ренесанса до съвременността, от сакралната музика до жизнерадостните фолклорни песни. До този момент хорът е представил на сцена над 90 песни и части от циклични произведения на дванадесет езика – български, черковно-славянски, латински, руски, немски, френски, италиански, английски, чешки, иврит и романи.

Хорът е реализирал 22 задгранични турнета, записи в Радио – Пловдив, БНТ, националното радио на Белгия и има над 250 концертни изяви в страната и чужбина.

Някои от международните форуми, на които е участвал, включват:
Официалните културни прояви в Базел и Берн – Швейцария  през м.март 2007 г. при  откриването от Президента на Република България на изложбата “Тракийски съкровища от антична България”.

XII-тия Международен хоров фестивал – Прованс (12-e Festival Choral International en Provence), Франция

EUROTREFF MUSIK Ulm 2007

X-ия юбилеен Европейски младежки музикален фестивал (Europäisches Jugend Musik Festival) в Пасау –Германия

VII Фестивал на изкуствата “Българиада” в Сърбия.
Официалните културни програми при откриването от Министъра на културата на Р България на “Музей на българщината” на 7 януари в Одрин

XII Международен хоров фестивал – Нюшател (Швейцария)

EUROTREFF MUSIK Schwabisch Hall ’08

Тържествата по повод 100-годишнината от независимостта на България в Кралство Белгия и Херцогство Люксембург

Австрийско-Български културен форум във Виена под патронажа на министъра на културата на Р България през месец септември 2009 г.

XXVI Международен фестивал на изкуствата „Сараевска зима 2010” със съпътстващ концерт пред командването и военослужащите от международните миротворни сили на EUFOR в база „Бутмир”

46-я Международен фестивал на камерната музика, Пловдив юни 2010 г.

XVI Салон на изкуствата-София 2011

39 Международен музикален фестивал в Рончено, Италия

XVI Международен хоров фестивал „Гласовете на света – Нанси“ 2012 г. Франция

43-я Международен музикален фестивал „Софийски музикални седмици“

XII Международен музикален фестивал Анкара 2013 г. Турция

X Международен хоров фестивал Баня Лука 2013 г. Босна и Херцеговина

На седянка по Коледа с хор Евмолпея

На седянка по Коледа с хор Евмолпея

  Хор “Евмолпея” ще поздрави своята публика с традиционния си коледен концерт на 20.12.2017г. На Игнажден пловдивските девойки ще „спретнат” коледна седянка с много песни и закачки. Точно в 18 часа във фоайето на Драматичен театър – Пловдив публиката ще има...

повече информация
Евмолпея – домакин на българо-италианските дни

Евмолпея – домакин на българо-италианските дни

Миналата година девическа хорова формация „Евмолпея” осъществи първата крачка към интеркултурното сътрудничество между Матера и Пловдив – двете столици на културата през 2019 година.  Творческите контакти между хор „Кантори Матерани” и хор „Евмолпея” доведоха до...

повече информация
Сребро за Евмолпеите в Екатеринбург

Сребро за Евмолпеите в Екатеринбург

За майските празници момичетата от Девическа хорова формация „Евмолпея” донесоха на Пловдив престижната втора награда от един от най-големите международни фестивали с конкурсен характер за детско-юношеско творчество. Фестивалът, под егидата на ЮНЕСКО, на границата...

повече информация

Хор "Евмолпея"

© Девическа хорова формация "Евмолпея" - гр.Пловдив